«Σα βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη να εύχεσαι να μη σε βρει η φοροκαταιγίδα του Τσίπρα του Αλέξη…»

 

Πολλά μας είπε ο  Αλέξης Τσίπρας από την Ιθάκη….Μας μίλησε για τις Συμπληγάδες που αφήνουμε πίσω μας , για τη λύτρωσή μας, για  τα μνημόνια της λιτότητας, της ύφεσης και της κοινωνικής ερήμωσης ,  που επιτέλους τελείωσαν  και πρόσθεσε πως η  χώρα μας ανακτά το δικαίωμά της, να ορίζει αυτή τις τύχες και το μέλλον της.  Σαν μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα.  Χωρίς εξωτερικούς καταναγκασμούς.  Χωρίς άλλους εκβιασμούς. Χωρίς άλλες θυσίες του λαού μας! Και, βέβαια, ο λόγος στο διάγγελμά του υπήρξε άκρως διχαστικός, με το “εμείς” κι “αυτοί” οι άλλοι!

Και αναρωτιέσαι, ακούγοντας αυτά τα τόσο βαρύγδουπα λόγια από τα χείλη του Πρωθυπουργού μας, μήπως βρίσκεσαι σε κάποια  άλλη  χώρα και όχι στην Ελλάδα; Είναι δυνατόν  να θεωρούμε τη χώρα μας μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα, όταν εδώ και τρία χρόνια ισχύουν τα Capital Controls και δεν ξέρουμε ακόμη για πόσα τέρμινα θα ισχύουν, όταν για “99” χρόνια την  ακίνητή της περιουσία θα τη διαχειρίζονται οι δανειστές μας, όταν πρέπει να πετυχαίνουμε πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 και 2,2%, κατά μέσο όρο, μέχρι το 2060, όταν από την επόμενη χρονιά έρχεται η νέα  περικοπή των συντάξεων   μερικών εκατομμυρίων συνταξιούχων;

Και κοντά σ’ αυτά τα εξοντωτικά για το λαό μέτρα έρχεται τέλος από την μεθεπόμενη χρονιά   η χαριστική φορολογική βολή, με  τα πρωτοφανή μείωση του αφορολόγητου από τα 9.545 ΕΥΡΩ  το 2015, που το παρέλαβαν, στο  ποσό των 5.636  ΕΥΡΩ!

 Αξίζει να σημειώσουμε ότι η μείωση του αφορολόγητου, αν δεν πιάσουμε τους στόχους που προβλέπονται για το 2018,  θα εφαρμοστεί από 1-1-2019, δηλαδή μαζί με την περικοπή των συντάξεων! Το ποσοστό της μείωσης του αφορολόγητου, σε σχέση με τις 9.545, που το παρέλαβαν είναι περίπου 41%(!!), ενώ το Γενάρη του 2015 υπόσχονταν στο λαό ότι θα το πάνε για όλους τους φορολογούμενους στις 12.000!

 Και, βέβαια. η μείωση του αφορολόγητου από τις 9.545 στις 8.636 ίσχυσε για τα εισοδήματα του 2016, όταν για την ίδια χρονιά έγιναν φορολογική λαιμητόμος τα τεκμήρια διαβίωσης, με τα οποία προσδιορίστηκαν τα εισοδήματα πολλών φορολογουμένων, χωρίς να έχουν καμιά φοροδοτική ικανότητα.

Με την εν λόγω μείωση του αφορολόγητου που έρχεται, θα πληρώνουν φόρο εισοδήματος  όλοι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, που θα έχουν  μέσες μηνιαίες αποδοχές 405 ΕΥΡΩ (14χ405=5.670) και κατά μέσο όρο η συντριπτική πλειοψηφία των φορολογουμένων  θα έχουν μια ετήσια φορολογική επιβάρυνση γύρω στα 660 ΕΥΡΩ!

Όσο για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), έχουμε να σημειώσουμε ότι “αυτόν τον άδικο φόρο, που δε διορθώνεται αλλά καταργείται”, όπως έλεγε ο κ. Τσίπρας, τελικά ως Πρωθυπουργός τον αναβάθμισε, κατεβάζοντας σημαντικά το ποσό, (από τις 300.000 το πήγε στις 200.000 ΕΥΡΩ), πάνω απ’ το οποίο υπολογίζεται ο συμπληρωματικός φόρος, οπότε πιάνει στο δόκανό του αρκετές επιπλέον χιλιάδες φορολογούμενους!

Για το φόρο αυτό, που  αφορά πάνω από 6,5 εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα και περισσότερα από 50.000 νομικά πρόσωπα, έχουμε να σημειώσουμε το εξής πρωτοφανές: Ενώ ο ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται με βάση την ακίνητη περιουσία του φυσικού ή νομικού προσώπου, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί ως συνολική περιουσιακή κατάσταση και ως αξία στις 1-1-2018, ο προσδιορισμός των οφειλομένων ποσών ΕΝΦΙΑ για όλους τους υποχρέους θα γίνει με βάση τις φορολογητέες αξίες, όπως αυτές διαμορφώθηκαν 5,5 μήνες αργότερα, δηλαδή στις 12-6-2018, όταν έγινε η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων σε μεγάλο αριθμό περιοχών της!

Εδώ οφείλουμε να σημειώσουμε ότι σε όλες  τις τουριστικές περιοχές έχουν αυξηθεί σημαντικά οι αντικειμενικές αξίες , και δυστυχώς και σε κάποιες λαϊκές περιοχές, οπότε τα πράγματα, ακόμη και για φορολογούμενους, που έχουν δυο -τρία ακίνητα, θα δυσκολέψουν πολύ.

Δυστυχώς οι νέες αυξήσεις στη φορολογία, προστίθενται στις προηγούμενες. Κι εδώ  τι  χρεία  έχουμε άλλων μαρτύρων, για ν’ αποδείξουμε τ’ αυταπόδεικτα, αναφορικά  με την  “αριστερή” φόρα των φόρων, όταν από τα επίσημα στοιχεία του ΟΟΣΑ, που αναφέρονται στις αυξήσεις των φορολογικών και ασφαλιστικών επιβαρύνσεων, προκύπτει ότι στην Ελλάδα αυτές, το 2016, (σε σύγκριση με το 2015), ήταν υψηλότερες από κάθε άλλο μέλος-κράτος του  διεθνούς αυτού οργανισμού, χωρίς, βέβαια, να συνυπολογίζονται οι αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές του ΕΦΚΑ το 2017 και    η πρωτοφανής μείωση του αφορολόγητου από το 2020!

‘Ετσι, έχοντας υπόψη μας  τη φράση του κ. Τσίπρα ότι η Ιθάκη είναι μόνο η αρχή, προχωρούμε στη διασκευή των τριών τελευταίων στίχων του ποιήματος του Καβάφη, “Ιθάκη”, ως εξής:

 Κι αν πτωχική την βρεις η Ιθάκη δεν σε γέλασε αλλά σε γέλασε ο Αλέξης.

             Έτσι σοφός που έγινες , με τόση πείρα  από τη φοροκαταιγίδα

             ήδη θα κατάλαβες η Ιθάκες του Τσίπρα τι σημαίνουν.