Ελλάδα, ο εχθρός του επιχειρείν
Τελικώς η μακροχρόνια οικονομική κρίση, την οποία βιώνει η χώρα μας, δεν αποτέλεσε ένα καλό μάθημα για τη βελτίωση του περιβάλλοντος του επιχειρείν.
Στην 61η θέση μεταξύ 190 χωρών, από την 58η που ήταν πέρυσι, υποχώρησε η Ελλάδα στην κατάταξη της Παγκόσμιας Τράπεζας όσον αφορά την ευκολία του επιχειρείν (Doing Business 2017).
Η βαθμολογία της Ελλάδας στην ευκολία του επιχειρείν προκύπτει από την αξιολόγηση δέκα επιμέρους δεικτών.
Η σειρά κατάταξης της Ελλάδας μεταξύ των 190 χωρών στους βασικούς δείκτες έχει ως εξής: Εναρξη επιχείρησης (56η θέση από 49η πέρυσι) – Κατασκευαστικές άδειες (58η από 55η) – Ηλεκτροδότηση (52η από 46η) – Καταχώριση ακίνητης περιουσίας (141η από 144η) – Λήψη πιστώσεων (82η από 78η) – Προστασία επενδυτών μειοψηφίας (42η από 40ή)
Η έναρξη μιας επιχείρησης στην Ελλάδα απαιτεί την πραγματοποίηση πέντε διαδικασιών έναντι 4,8 κατά μέσον όρο στις χώρες υψηλού εισοδήματος του ΟΟΣΑ. Χρειάζεται, επίσης, 13 ημέρες έναντι 8,3 στις αντίστοιχες χώρες του ΟΟΣΑ και συνεπάγεται κόστος ίσο με το 2,2% του κατά κεφαλήν εισοδήματος έναντι 3,1% του αντίστοιχου εισοδήματος στις χώρες υψηλού εισοδήματος του ΟΟΣΑ. Στην πρώτη θέση στην κατάταξη της Παγκόσμιας Τράπεζας για την ευκολία του επιχειρείν βρίσκεται η Νέα Ζηλανδία, ενώ αξία έχει ότι η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας βρίσκεται στη 10η θέση! Στην έκθεσή της, η Παγκόσμια Τράπεζα τονίζει ότι ένας αριθμός-ρεκόρ 137 χωρών υλοποίησε βασικές μεταρρυθμίσεις που κάνουν ευκολότερη την έναρξη και λειτουργία επιχειρήσεων μικρού και μεσαίου μεγέθους.
Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν σημάδια που να πείθουν τους επιχειρηματίες ότι το περιβάλλον γίνεται περισσότερο ελκυστικό, ούτε βεβαίως προνομιακό για τους ξένους επενδυτές. Είναι ξεκάθαρο ότι η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας θα γίνει μόνο μέσα από τις ιδιωτικές επενδύσεις και όχι από τα δανεικά χρήματα του κράτους, ούτε βεβαίως από τις εξοντωτικές περικοπές των συντάξεων ή την υπερφορολόγηση.
Η οικονομία θα πρέπει να αρχίσει να παράγει νέο πλούτο κι αυτός θα παραχθεί μόνο από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Οι αριθμοί της Παγκόσμιας Τράπεζας φανερώνουν ότι η Ελλάδα δεν διευκολύνει το επιχειρείν και δεν διορθώνει τα κακώς κείμενα.
Το χειρότερο δε είναι ότι με εξαίρεση την Τουρκία, όλες οι γειτονικές χώρες (Αλβανία, Βουλγαρία, Ιταλία και ΠΓΔΜ) βρίσκονται πολύ υψηλότερα στη σχετική κατάταξη. Η τελευταία μάλιστα «σκαρφάλωσε» κατά έξι θέσεις σε σχέση με πέρυσι.
Την ίδια ώρα στην Ελλάδα η κυβέρνηση αναλώνεται σε κενές περιεχομένου συζητήσεις και δεν τολμάει τη λήψη γενναίων μέτρων. Κι αυτό οδηγεί την επιχειρηματικότητα σε αργό, αλλά βέβαιο θάνατο.
* Πρώην Γενικός Γραμματέας, Σύμβουλος του Προέδρου της Ν.Δ.