Ο «μαύρος» χειμώνας της ελληνικής οικονομίας

Τελικώς ούτε τα… νταούλια χτυπούν, ούτε οι δανειστές χορεύουν στους ρυθμούς της ελληνικής κυβέρνησης. Ακόμη μία προεκλογική υπόσχεση του κ.Τσίπρα αποδείχθηκε μία πελώρια «φούσκα» η οποία έσκασε νωρίς-νωρίς.

Η ελληνική οικονομία δεν έχει ανάγκη από στείρο πολιτικό λόγο, αλλά από ρεαλιστικές αποφάσεις οι οποίες θα δώσουν ανάσες στην ευρισκόμενη στην εντατική επιχειρηματικότητα. Αναρωτιέται κάποιος, πότε οι κραυγές αγωνίας των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, οι οποίες υπάρχουν στιγμές που μοιάζουν με επιθανάτιο ρόγχο, θα περάσουν τους τείχους του Μαξίμου. Αλήθεια τι δεν καταλαβαίνει η κυβέρνηση η οποία σφυρίζει αδιάφορα μπροστά στο τσουνάμι που διαλύει την επιχειρηματικότητα;
Η Β. Ελλάδα μία από τις περισσότερο παραγωγικές γεωγραφικά περιοχές της χώρας τις προηγούμενες δεκαετίες, καταγράφει θλιβερούς αριθμούς λουκέτων ή μετοίκισης των επιχειρήσεων στις γειτονικές βαλκανικές χώρες οι οποίες έχουν σταθερότερο και περισσότερο ελκυστικό φορολογικό σύστημα.

Με το φορολογικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί στην χώρα μας, η Ελλάδα στην ουσία εμφανίζεται εχθρική προς το επιχειρείν. Την εικόνα συμπληρώνουν οι χρονοβόρες και κοστοβόρες διοικητικές διαδικασίες που απαιτούνται για την έναρξη οικονομικών δραστηριοτήτων.

To πρόγραμμα της Ν.Δ. το οποίο εξήγγειλε στην ΔΕΘ τον περασμένο Σεπτέμβριο ο πρόεδρος Κυριάκος Μητσοτάκης αποτελεί την ελπίδα για το επιχειρείν στην Ελλάδα. Αναφέρει μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων και των μερισμάτων στο 20% και στο 5% αντίστοιχα, ενώ ακόμη και η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% θα δώσει σημαντική ανάσα στις επιχειρήσεις που ειδικά φέτος είδαν την επιβάρυνσή τους από τον συγκεκριμένο φόρο να αυξάνεται σε μεγάλο βαθμό. Από την άλλη πλευρά, κάθε μείωση του ΦΠΑ σε διάφορα προϊόντα, όπως τα αγροτικά εφόδια αναμένεται να αποτελέσει μια τονωτική ένεση προς την αγορά.

Ενα σαθρό οικονομικό περιβάλλον, όπως αυτό που βιώνει η Ελλάδα, οδηγεί στην επιχειρηματική αυτοκτονία και αποθαρρύνει τους επενδυτές για επενδύσεις στην χώρα μας. Είναι αναγκαίο να υπάρξουν σταθερές γραμμές στο φορολογικό κομμάτι, κίνητρα για την ανάπτυξη και ελκυστικό περιβάλλον για τους ξένους επενδυτές. Η χώρα μας έχει πολλά πλεονεκτήματα για να γυρίσει σελίδα, αλλά η ιδεοληψία της σημερινής κυβέρνησης σκοτώνει μέρα με την ημέρα την επιχειρηματικότητα και διώχνει τους Έλληνες από την Ελλάδα.

http://www.metrosport.gr/article/mavros-chimonas-tis-ellinikis-ikonomias