Γιατί ανθούν φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή

 

Η νέα πραγματικότητα που διαγράφεται έπειτα από τις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης και δανειστών είναι ζοφερή για τη χώρα και την πλειονότητα των πολιτών.

Η ακολουθούμενη αποτυχημένη οικονομική πολιτική, η οποία ήδη έχει δημιουργήσει πληθώρα προβλημάτων στην ελληνική κοινωνία, εντείνεται πλέον, οδηγώντας σε απίστευτα αδιέξοδα.

Με τη νέα συμφωνία, η βάση υπολογισμού των εισφορών των αυτοαπασχολουμένων διευρύνεται. Ολοι μας καταλαβαίνουμε τι σημαίνει αυτό. Οι προσαυξήσεις που δημιουργούνται το μόνο που καταφέρνουν είναι ασήκωτα βάρη για την ελληνική κοινωνία και, βέβαια, αδυναμία καταβολής τους.

Μια προσεκτική ματιά στους αριθμούς πείθει για του λόγου το αληθές. Στη βάση υπολογισμού των εισφορών, οι προβλεπόμενες νέες επιβαρύνσεις (μετά και την έκπτωση 15%) ανέρχονται περίπου από 5% ως 15 % για το 2018.

Για δε το 2019 και μετά οι αυξήσεις στις εισφορές σε σύγκριση με τον τρόπο υπολογισμού που σήμερα ισχύει ανέρχονται από 5% ως και 28%. Στις περισσότερες των περιπτώσεων η αύξηση είναι πάνω από 25%.

Μέσα σε ένα τέτοιο ζοφερό κλίμα, η επιβάρυνση που δέχονται οι επαγγελματίες δεν έχει προηγούμενο!

Κάθε εχέφρων πολίτης αυτής της χώρας και του κόσμου γνωρίζει καλά ότι, όταν σου επιτίθενται με τέτοιον βάναυσο τρόπο στο εισόδημά σου, στον κόπο και τον ιδρώτα σου, χρειάζεται να προασπιστείς τον εαυτό σου και την οικογένειά σου.

Η κυβέρνηση τι περιμένει άραγε ότι θα κάνει ο επαγγελματίας; Οτι τάχα θα της απαντήσει  «περάστε και πάρτε και τα υπόλοιπα, όσα μου έμειναν»; Με τέτοιες εισφορές χωρίς καμία ανταποδοτικότητα και τέτοια επίθεση στο εισόδημα, ένα είναι σίγουρο:

ότι θα ανθήσουν η αδήλωτη εργασία, η εισφοροδιαφυγή-φοροδιαφυγή, θα οδηγηθούμε στο κλείσιμο επιχειρήσεων κ.λπ. Αυτά είναι πια λογική νομοτέλεια. Δεν αποτελούν προβλέψεις με στόχο το πολιτικό όφελος. Είναι η αναπόφευκτη εξέλιξη των δημοσίων πραγμάτων.

Η πραγματική στόχευση για την οικονομική ανάκαμψη και ανάπτυξη βρίσκεται στην αύξηση της απασχόλησης. Δεν εντοπίζεται στην αύξηση των εισφορών. Μόνο αν γυρίσει το χρήμα, μπορεί σταδιακά να ανασάνει η οικονομία.

O κ. Παναγιώτης Κοκκόρης είναι σύμβουλος του προέδρου της ΝΔ, πρώην γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων.